1) Förlossningen startar före 37 eller efter 42 graviditetsveckor. Före 37 veckor rekommenderas att en barnläkare eller en neo-sjuksköterska finns på plats vid förlossningen. Efter 42 veckor rekommenderas att du har noggrannare övervakning under förlossningen, eftersom barnet är något mer utsatt för risk, därför rekommenderas att födseln sker på sjukhus.
2) Vattenavgång före värkstart. Majoriteten av kvinnorna får värkar inom 24 timmar efter vattenavgång. Förekomsten av allvarliga infektioner hos barnet är 1 % efter vattenavgång jämfört med 0,5 % för de barn med mammor som har intakta fosterhinnor. Om vattnet går och förlossningen inte startar inom ett dygn erbjuds du antingen igångsättning av förlossningen på sjukhus eller "expectant management" hemma där vi väntar för att se om förlossningen startar naturligt.
Induktion på sjukhus (igångsättning) erbjuds på grund av risken att du kan bära på grupp B-streptokocker, en bakterie som finns i slidan hos mellan 10 och 30 procent av alla kvinnor och som mycket sällan kan orsaka en allvarlig infektion hos barnet.
Om du väljer "expectant management" hemma kommer du att uppmanas att kontrollera din temperatur två gånger dagligen och att kontakta din barnmorska om den överstiger 37,5°c, om vattnet ändrar färg eller om du mår dåligt eller märker en minskning av ditt barns rörelser. Din barnmorska kommer att ge dig ytterligare information om riskerna och fördelarna med både avvaktande i hemmet och igångsättning av födsel på sjukhus. Barnmorsketeamet anser att man kan vänta 72 timmar med vattenavgång innan man behöver överföra till sjukhus om värkarbetet inte startat. Evidens kring längre avvaktan är inte sammanställd så riskerna med att avvakta längre är inte kända.
3) Om vattnet är brunt/grönt (mekonium) när det går vet vi att barnet har bajsat lite i vattnet, vilket inte är helt ovanligt och det behöver inte nödvändigtvis betyda något negativt. Men det skulle kunna vara ett tecken på stress och under de flesta omständigheter, (beroende hur långt du kommit i din födsel) rekommenderar vi att ni flyttas till sjukhus där barnets hjärtfrekvens kan övervakas kontinuerligt och en barnläkare kan närvara vid födseln.
4) Avvikelser i barnets hjärtfrekvens. Både en snabb och en mycket långsam hjärtfrekvens kan vara ett tecken på att något avviker. Om något av detta inträffar och kvarstår och födseln inte är nära förestående, kommer du att få rådet att flytta till sjukhus för närmare övervakning och/eller att en barnläkare kan närvara vid födseln.
5) Kraftig blodförlust under eller efter födseln. Viss blödning efter födseln är helt normal, men om du blöder kraftigt vid någon tidpunkt före eller efter barnets födelse rekommenderar vi att du flyttas till sjukhus där det finns mer personal och mer utrustning för att minska blödningen.
6) Förhöjt blodtryck under födseln. Ett något förhöjt blodtryck är förväntat när du föder. Du arbetar hårt och ditt blodtryck kommer att stiga. Det finns dock en gräns för vad som anses normalt och om barnmorskan är orolig kommer hon att rekommendera att du överförs till sjukhus. Håller sig blodtrycket under 140/90 räknas det som normalt.
7) Utmattning. Ibland kan födseln vara mycket utdragen eller svår att klara av, trots gott stöd och bra förberedelser. Om du behöver starkare smärtlindring kan du välja att flytta till sjukhus där ytterligare hjälp finns tillgänglig, t.ex. lustgas eller epiduralbedövning.
8) Kvarhållen moderkaka. Ibland föds inte moderkakan på normalt sätt och förflyttning till sjukhus kan vara nödvändig för avlägsnande av moderkakan manuellt och då behövs oftast en ryggbedövning.
9) Vid större bristning, som vi anser behöver bedömas av läkare eller som behöver sys under spinalbedövning, en kraftigare ryggbedövning. Vi är alltid två barnmorskor som kontrollerar bristning och vi syr grad 1&2 på BB Gårda, grad 3&4 behöver sys av en läkare på sjukhus.
10) Om det finns anledning till oro för barnets välbefinnande. Om det finns några problem efter födseln kan du bli rekommenderad att flytta till sjukhuset med ditt barn för bedömning, observation och/eller behandling av barnläkaren, beroende på vad som är lämpligt. Skälen till detta kan vara att barnet inte reagerar normalt efter födseln, eller om vattnet hade gått under en längre tid innan barnet föddes och det finns tecken på infektion.