FAQ

Bebis som hänger i en korg

Vården som Barnmorsketeamet ger värnar fysiska, psykologiska och sociala behov, den eftersträvar jämlikhet mellan de födande och de som utför vården genom följande kärnvärden:

Den födande/kvinnan, partner och familjens åsikter, övertygelser och värderingar i samband med sin vård och vården av deras barn skall alltid efterfrågas, beaktas samt respekteras. Födande skall ha möjlighet att fatta välgrundade beslut om varje aspekt av sin födsel.

Den födande bör vara fullt delaktig så att vården är flexibel och skräddarsydd för att möta familjens individuella behov av vård.

Enligt patientlagen ska individanpassad vård stödjas genom att aktivt ge evidensbaserad information och ett aktivt informerat samtycke skall inhämtas inför alla beslut eller interventioner som påverkar familjens vård. Födande kan avböja förslag på interventioner av olika skäl, inklusive tidigare obehagliga erfarenheter.

Fot på bebis som mäts

Frågor och svar

När skall jag ringa barnmorskan?

Vi är glada att få följa med under hela födelseprocessen. Vi önskar att ni ringer, skriver eller hör av er närhelst ni funderar på något under beredskapsveckorna. När du ringer svarar vi omedelbart dygnet runt. Nattetid hör vi ibland inte sms-signalen -så snälla ring oss nattetid. Vi blir bara tacksamma för ditt samtal för ju mer vi håller kontakten ju mer trygga blir ni att vi följer med i er process och kan förbereda oss på när födseln börjar närma sig.

När får jag komma in till BB Gårda?

Det bestämmer du. Barnmorsketeamet har inga kriterier eller minsta antal värkar du behöver ha, eller vara öppen ett visst antal centimeter för att komma in till BB Gårda, du väljer när du vill komma in!

Hur undersöker barnmorskan den födandes välmående under födseln?

Under hela födseln kommer barnmorskan att hålla koll och följa mammans mående, vid behov ta temp, blodtryck och puls. För att kunna övervaka ditt mående är det viktigt att din barnmorska hela tiden är välkommen i det rum där du föder. Barnmorskan/ditt team kommer att uppmuntra dig att dricka regelbundet och få i dig lättare mål som smoothie, snacks eller salt buljong. De kommer att råda dig att gå på toa, vila och ha aktiva perioder under förlossningen. Hon finns med och stöttar och stärker med massage, press och andra avslappningstekniker som ni övat tillsammans före födseln. Detta har vi pratat ihop oss om vid våra förberedande Barnmorskesamtal.

Hur kontrollerar barnmorskan att barnet mår bra under födseln?

Barnmorskan kommer att fråga dig om hon får lyssna på ditt barns hjärtljud med jämna mellanrum. Då använder hon en handhållen doppler eller tratt (samma som används av barnmorskorna på MVC) och avlyssnar hjärtslagen enligt IIA-metoden som innebär att man lyssnar och följer barnets hjärtfrekvens under både öppningsskedet, i krystfasen och ända tills att barnet är framfött. Man lyssnar olika ofta beroende på värkarnas längd samt hur tätt de kommer.

Barnmorskan kontrollerar även fostervattnets färg efter att vattnet har gått eftersom missfärgat vatten kan vara ett tecken på att barnet är stressat. Om detta skulle inträffa tillsammans med andra tecken på stress eller infektion hos mor eller barn kommer barnmorskan råda dig att byta plats för din vård till sjukhus.

Det är mycket viktigt att du meddelar din barnmorska om du har några funderingar eller invändningar mot att vi övervakar ditt barn innan födseln startar. Vi har inte möjlighet att utföra vårt arbete korrekt om vi inte har er tillåtelse att följa barnets mående med hjälp av avlyssning.

Vem kan vara med mig under födseln?

De flesta födande väljer att ha en eller flera stödpersoner närvarande under födseln. Det kan vara din partner, en släkting, vän eller doula. Vi har ingen åsikt om vilka du vill ha med dig till BB Gårda.

Även syskon kan vara med på födseln. I så fall är det bra att ha med en annan vuxen som kan finnas tillhands för syskonen, eftersom vi barnmorskor kan vara helt upptagna med att stödja dig som föder.

Vi vill alltid vara 2 barnmorskor på plats från att du börjar krysta så att vi kan stödja dig och din partner på det sätt ni behöver. Minst 1 timma efter moderkakans avgång är den andra barnmorskan kvar. Det är bra att vara 2 barnmorskor på plats efter födseln för att hjälpas åt med journaler, undanplock, undersökningar, ev suturering mm.

Vilken utrustning finns på BB Gårda?

Barnmorskorna har grundläggande utrustning på BB Gårda för att kontrollera mammans och barnets mående under förlossningen. Vi är även utrustade för att hantera de komplikationer som oväntat skulle kunna uppstå vid födseln, t.ex vid kraftig blödning eller ett barn som andas långsamt.

Vi har även med läkemedel. Bedövning för ev suturering, K-vitamin till barnet, samt Oxytocin. Det ges som en injektion i låret och används för att påskynda födsel av moderkakan och hinnorna. Om man väljer att ta Oxytocin eller om barnmorskan rekommenderar det behöver moderkakan vara ute inom 30 minuter. I annat fall behöver vi byta vårdnivå och då sker det alltid med ambulans till sjukhus. Detta för att man då kan behöva att aktivt hjälpa moderkakan ut.

Vad händer om det uppstår några problem under födseln?

Om det uppstår problem under födseln med dig eller ditt barn kommer barnmorskan att informera dig om möjliga åtgärder och förslag på hur ni kan avstyra problemen genom t ex lägesändring eller annat. Hjälper inte det kan det kan bli nödvändigt med en överflyttning till sjukhus. Barnmorskan kommer alltid att följa med dig för en säker överlämning till vårdpersonalen på plats. Önskar du/ni att er barnmorska stannar hos er på sjukhuset erbjuder vi det, men vi kan inte ha fortsatt medicinskt ansvar. Det tar vårdpersonalen på sjukhuset över.

Din partner kan bli ombedd att följa med i sitt eget fordon om överflyttningen behöver ske i ambulans.

Om du inte vill följa barnmorskans råd och avböjer förflyttning till sjukhus, kommer barnmorskan att informera närmaste sjukhus om sin rekommendation men att du avböjer rekommendationen. Hon kallar även in en senior barnmorska från Barnmorsketeamet som då ansluter till födseln och fortsätter att vårda dig. Vi överger aldrig någon som är i födsel om du inte aktivt önskar det.

Du måste dock vara medveten om att barnmorskan inte har tillgång till den mer avancerade utrustning och medicinska expertis som finns på sjukhuset. Om du väljer att inte följa rådet att åka till sjukhuset kan det innebära en risk för dig och ditt barn.

Vad händer direkt efter födseln?

Efter att barnet är framfött och kommer till mors bröst inträder “Golden hour”. En mycket viktig stund för er i familjen. Då vilar alla ut och barnet får göra de 9 stegen för en fin amningsstart. De behöver ske ostört för att främja anknytning och amning. Ett ostört hud-hudmöte minskar dessutom din blödningsrisk efter födseln och främjar en riskfri födsel av moderkakan.

Efter den första amningen undersöker barnmorskan barnet, vikt, längd, reflexer, allmäntillstånd, tonus, hudfärg mm. Vi kontrollerar även barnets syremättnad sk POX. Din ev bristning kan inspekteras och ev sys, läs mer på nästa fråga.

>När du föder på BB Gårda får ni stanna så länge ni önskar första dagen men vi önskar att ni stannar minst två timmar efter att moderkakan avgått. Sen är det dags att komma upp och kanske duscha, kissa och äta innan ni åker hem. Många vill komma hem till sin egen säng för att kunna vara i de första dagarnas “bubbla” hemma.

Vad händer om jag behöver sys?

Din barnmorska kommer att försöka hjälpa dig att föda fram ditt barn så långsamt som möjligt för att förhindra bristning. Om du vill kan barnmorskan guida dig vilket ni kanske redan har tränat på under er profylaxkurs. Barnmorskorna kan både undersöka och sy ev. bristning som uppstått. Vi använder bedövning på samma sätt som på sjukhus. Vi vill alltid vara 2 barnmorskor som hjälps åt att inspektera och sy så att resultatet ska bli så gott som möjligt för dig.

Den vanligaste bedövningen vi använder är en blockad som läggs från utsidan huden, en sk pudendusblockad. Vi använder Carbocain/ Xylocain, samma medel som du får hos tandläkaren. Bedövningen gör att du känner beröring men inte smärta. Vid mindre rifter som behöver sys använder vi bedövningssalva, Tapin eller Xylocain. Små rifter kan lämnas att läka naturligt.

Det är mycket ovanligt med stora bristningar när man föder fysiologiskt, men det händer ibland. Om bristningen är mer komplicerad kan du behöva åka till sjukhuset för att bli sydd av en läkare. Då kan du även behöva en kraftigare bedövning. Om det blir nödvändigt kommer ditt barn att följa med dig och man kan då ta egen bil till sjukhuset.

Hur är det med K-vitamin till bebisen?

Vi erbjuder K-vitamin till alla nyfödda via en spruta i låret, men vi ger aldrig K-vitaminsprutan utan föräldrars samtycke och vi samtalar om detta på våra Barnmorskesamtal.

Vad händer första dagarna hemma?

Vid alla födslar rekommenderar vi att den nyblivna mamman får gott om stöd i hemmet av sin partner, en vän eller släkting under de första dagarna efter barnets födelse.

Oavsett var du föder kan du ringa oss om du har några bekymmer eller funderingar när som helst hela dygnet. Tillsammans med barnmorskan gör ni upp en vårdplan för de närmsta dagarna.

Dag 1 efter födseln erbjuds ett besök för kontroll av mor och barn antingen på BB Gårda eller via telefon/digitalt. Om du är Rh-negativ i blodgrupp kommer barnmorskan ha med sig en förfylld spruta och ge dig den i en muskel vanligtvis i skinkan. En sk. Anti D-injektion. Denna injektion måste ges till dig inom 72 timmar efter födseln. Du och barnmorskan kommer överens om vilken dag du önskar åka till BB-mottagningen på sjukhuset för den rutinmässiga nyföddhetskontrollen av barnläkare, med hörselkontroll samt PKU-provtagning.

Din barnmorska bokar tiden för er och meddelar er via SMS om rutinerna kring det besöket.

Under vilka omständigheter skulle en överflyttning till sjukhus rekommenderas?

1) Förlossningen startar före 37 eller efter 42 graviditetsveckor. Före 37 veckor rekommenderas att en barnläkare eller en neo-sjuksköterska finns på plats vid förlossningen. Efter 42 veckor rekommenderas att du har noggrannare övervakning under förlossningen, eftersom barnet är något mer utsatt för risk, därför rekommenderas att födseln sker på sjukhus.

2) Vattenavgång före värkstart. Majoriteten av kvinnorna får värkar inom 24 timmar efter vattenavgång. Förekomsten av allvarliga infektioner hos barnet är 1 % efter vattenavgång jämfört med 0,5 % för de barn med mammor som har intakta fosterhinnor. Om vattnet går och förlossningen inte startar inom ett dygn erbjuds du antingen igångsättning av förlossningen på sjukhus eller "expectant management" hemma där vi väntar för att se om förlossningen startar naturligt.

Induktion på sjukhus (igångsättning) erbjuds på grund av risken att du kan bära på grupp B-streptokocker, en bakterie som finns i slidan hos mellan 10 och 30 procent av alla kvinnor och som mycket sällan kan orsaka en allvarlig infektion hos barnet.

Om du väljer "expectant management" hemma kommer du att uppmanas att kontrollera din temperatur två gånger dagligen och att kontakta din barnmorska om den överstiger 37,5°c, om vattnet ändrar färg eller om du mår dåligt eller märker en minskning av ditt barns rörelser. Din barnmorska kommer att ge dig ytterligare information om riskerna och fördelarna med både avvaktande i hemmet och igångsättning av födsel på sjukhus. Barnmorsketeamet anser att man kan vänta 72 timmar med vattenavgång innan man behöver överföra till sjukhus om värkarbetet inte startat. Evidens kring längre avvaktan är inte sammanställd så riskerna med att avvakta längre är inte kända.

3) Om vattnet är brunt/grönt (mekonium) när det går vet vi att barnet har bajsat lite i vattnet, vilket inte är helt ovanligt och det behöver inte nödvändigtvis betyda något negativt. Men det skulle kunna vara ett tecken på stress och under de flesta omständigheter, (beroende hur långt du kommit i din födsel) rekommenderar vi att ni flyttas till sjukhus där barnets hjärtfrekvens kan övervakas kontinuerligt och en barnläkare kan närvara vid födseln.

4) Avvikelser i barnets hjärtfrekvens. Både en snabb och en mycket långsam hjärtfrekvens kan vara ett tecken på att något avviker. Om något av detta inträffar och kvarstår och födseln inte är nära förestående, kommer du att få rådet att flytta till sjukhus för närmare övervakning och/eller att en barnläkare kan närvara vid födseln.

5) Kraftig blodförlust under eller efter födseln. Viss blödning efter födseln är helt normal, men om du blöder kraftigt vid någon tidpunkt före eller efter barnets födelse rekommenderar vi att du flyttas till sjukhus där det finns mer personal och mer utrustning för att minska blödningen.

6) Förhöjt blodtryck under födseln. Ett något förhöjt blodtryck är förväntat när du föder. Du arbetar hårt och ditt blodtryck kommer att stiga. Det finns dock en gräns för vad som anses normalt och om barnmorskan är orolig kommer hon att rekommendera att du överförs till sjukhus. Håller sig blodtrycket under 140/90 räknas det som normalt.

7) Utmattning. Ibland kan födseln vara mycket utdragen eller svår att klara av, trots gott stöd och bra förberedelser. Om du behöver starkare smärtlindring kan du välja att flytta till sjukhus där ytterligare hjälp finns tillgänglig, t.ex. lustgas eller epiduralbedövning.

8) Kvarhållen moderkaka. Ibland föds inte moderkakan på normalt sätt och förflyttning till sjukhus kan vara nödvändig för avlägsnande av moderkakan manuellt och då behövs oftast en ryggbedövning.

9) Vid större bristning, som vi anser behöver bedömas av läkare eller som behöver sys under spinalbedövning, en kraftigare ryggbedövning. Vi är alltid två barnmorskor som kontrollerar bristning och vi syr grad 1&2 på BB Gårda, grad 3&4 behöver sys av en läkare på sjukhus.

10) Om det finns anledning till oro för barnets välbefinnande. Om det finns några problem efter födseln kan du bli rekommenderad att flytta till sjukhuset med ditt barn för bedömning, observation och/eller behandling av barnläkaren, beroende på vad som är lämpligt. Skälen till detta kan vara att barnet inte reagerar normalt efter födseln, eller om vattnet hade gått under en längre tid innan barnet föddes och det finns tecken på infektion.

Vilka är fördelarna med att föda på BB Gårda?

Forskning de senaste två decennierna har visat att planerad födsel på BirthCenter med barnmorskor är minst lika säker som sjukhusförlossning för friska kvinnor med normala graviditeter och är förknippad med goda resultat för både mödrar och barn.

Barn som föds där löper mindre risk att drabbas av förlossningsskador och behöver i mindre frekvens återupplivningsåtgärder.

Det har visat sig att de allvarliga utfallen är i stort sett de samma för mor och barn men att de som planerar att föda på Birth Center oavsett om de sedan födde på sjukhus har visat sig ge:

  • mindre risk för akut kejsarsnitt
  • mindre risk för sugklocka
  • mindre risk för klipp i underlivet
  • mindre risk för blödningar
  • mindre risk för stora bristningar
  • mindre risk att få sin födsel påskyndad med oxytocindropp

Studier har visat att kvinnor som föder på BC känner att de har bättre kontroll över sin födsel, att födseln var en positiv och stärkande upplevelse, att de får bättre självkänsla när de blir mammor och att de i majoriteten av fallen planerar födsel på BC igen vid framtida födslar.

Vilka risker är förknippade med att föda på BB Gårda?

Att föda på BC har många fördelar och är i allmänhet säkert. Detta gäller särskilt för kvinnor som har fött barn tidigare och inte upplevt några problem med vare sig barnet eller sig själva. Vissa studier har dock visat att risken för ett sämre resultat för barnet är något högre för förstföderskor. Men det finns även studier som visar att resultaten är samma för förstföderskor i jämförelse med att föda på sjukhus.

Komplikationer kan uppstå utan förvarning. Även om barnmorskor är utbildade för att ge akut behandling kan det bli nödvändigt med överflyttning. De komplikationer som kommer hastigt är extremt sällsynta men de kan dock hända. Detta är alltså ovanliga händelser som vi är tränade i att akut kunna hantera och åtgärda. Vi pratar om och visar praktiskt hur detta går till vid våra Barnmorskesamtal innan din födsel.

De 3 akuta situationerna är:

1 Skulderdystoci som betyder att barnets huvud kommit ut men sedan roterar inte barnet sin kropp som det borde, så att axlarna kan födas fram. Barnmorskan kommer då be dig att ställa dig fyrfota för att ge barnet gott om plats att rotera sin kropp. Barnmorskan kan då även hjälpa till att lösa barnet manuellt med olika handgrepp.

2 Om barnet har svårt att andas och är något medtaget kan det behöva andningsstöd genom en mask och blåsa som vi puffar ut barnets lungor med. Efter t ex en skulderdystoci kan barnet vara något medtaget och kan då behöva andningsstöd. Detta går vi noggrant igenom med er på våra samtal och visar och förklarar. Om vi behöver ventilera barnet gör vi det alltid med oklippt navelsträng så att barnet fortsatt kan syresätta sig via din moderkaka tills barnets andning fungerar normalt. Den absolut vanligaste orsaken till syrebrist hos ett barn är medicinskt framkallat, det kommer av värkstimulerande dropp och det används inte alls vid fysiologiska födslar utan endast på sjukhus.

3 Blödning efter barnet har fötts. Beror vanligtvis på att livmodern har svårt att dra ihop sig. Livmodermassage, amning, blödnings-stoppande läkemedel är de första åtgärderna som kan lösa situationen. Om det inte hjälper gör vi en aortakompression och kallar på ambulans för transport till sjukhus. Vid en forskningsstudie med 500 000 hemfödslar (studien publicerad 2020 i The Lancet) angavs att inget dödsfall av mor hade skett på grund av blödning. Barnmorskor kan handlägga blödning på ett säkert sätt oavsett födelseplats.

Vilken smärtlindring kan jag få på BB Gårda?

Vid en fysiologisk födsel där kroppens födelseprocess inte störs av oväntade ljud, starkt ljus och okända röster har din kropp en hög egen produktion av ditt lugn o ro hormon oxytocin. Detta hormon samspelar med ditt smärtlindringshormon endorfin och höjer frisättningen även av det, men visst kan smärtan behöva lindras även vid en fysiologisk födsel.

Vi utgår från naturliga metoder som understödjer ditt eget hormonspel i kroppen och stärker det. Det är vanligt att den födande väljer att vara i rörelse och använda upprätta dynamiska positioner, vilket i sig kan lindra bra. Även andning och avslappningstekniker kan ge dig lugn o ro i både kroppen och i sinnet. Många tycker även om rogivande massage, olika tryck o pressmetoder, rebozo-sjal-tekniker, värmekudde, vatten som dusch och bad, TENS, akupunktur, akupressur, sterilvattenkvaddlar.

Många födande upplever att badet är det som verkligen hjälper bäst för att hantera smärtan och att kunna behålla sin "bubbla". Värmen lindrar, vattnet gör dig tyngdlös och du har lätt att röra dig som du behöver i det stora badkaret/Birthpoolen. De allra flesta som väljer att prova vattnet som smärtlindring stannar kvar i badet för att även föda barnet där. Även moderkakan kan vanligtvis födas fram i vattnet utan någon risk.

Vi har medicinsk smärtlindring så som lokalbedövning om du behöver undersökas och ev sys något i underlivet efteråt.

Sammanfattningsvis

Att föda fysiologiskt och med stöd av de personer som man själv som födande har valt stärker den födandes autonomi (egenbestämmande rätt) och har visat sig ge mycket positiv förlossningsupplevelse. En positiv och stärkande förlossningsupplevelse har visat sig stärka den födande och hela familjen och ha en effekt som sträcker sig genom hela livet och det påverkar den födande och dennes omgivning positivt för resten av livet.

Spädbarn som ammar